Kapat

Seçim görevlisi ve ücretleri ne kadar?

Haberler Seçim görevlisi ve ücretleri ne kadar?

Ülkemizde seçimler yapılmaktadır. Ve bu yapılan seçimler için sandık görevlisi gereklidir. Günümüzde iki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır. Birinci çeşit sandık görevlisi sandık kurulu görevlisidir. İkinci çeşit olanı ise partilerin sandık görevlisidir. Sandık kurulu görevlisi beş kişiden oluşmaktadır.

Bu beş kişiden biri sandık başkanı diğer dört kişi ise sandık görevlisidir. Geriye kalan dört sandık görevlisinden biri memur diğer üç kişi ise siyasi partilerin üyeleridir . Sandık kurulunda olan memur Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. Sandık başkanlığı görevi için memur olmak şarttır. Bu sandık kurulu görevlisi olmak için YSK’ ya başvurmak gereklidir.

Sandık Görevlisi Olamayan Kişiler Kimlerdir?

Seçimlerde sandık görevlisi olamayan kişiler vardır. Bunlardan ilki idare amirleridir. İdare amirlerine ek olarak zabıta memurları ve zabıta amirleri de sandık görevlisi olamaz. Bunun dışında bulunan ve 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı sandık görevlisi olabilir.  Sandık görevlisinin en önemli görevi seçime hile karıştırılmasını engellemektir. Daha sonra ise oy kullanmayı bilmeyenlere oy kullanmayı öğretmektir.

Sandık Görevlisi ve Ücretleri Ne Kadardır?

Her emeğin bir karşılığı bulunmaktadır. Bu nedenle seçim görevlilerinin  ücretlendirilmesi yapılmaktadır. Sandık kurulu başkanına 102 TL, üyelere 93 TL ve bina sorumlularına 102 TL ücret verilmektedir. Başkanlar ve İl Seçi Kurulu üyeleri 108 TL, İlçe Seçim Kurulu üyeleri 93 TL, memurlar 88 TL ve hizmetliler 88 TL almaktadır.